L E N T E


  • links: de seizoensindeling zoals wij die kennen
  • rechts: de energetische seizoensindeling

Bron: Leven & werken in het ritme van de seizoenen | Jaap Voigt


Je bent er misschien van overtuigd, dat de winter op zijn eind loopt, en dat in de tweede helft van maart eindelijk de lente zijn intrede doet.

Als ik dit idee nu eens overhoop gooi, en je vertel dat de lente al zo’n drie weken aan de gang is? Hoe voelt dat? Grote kans dat je even aan het idee moet wennen. Maar als het je lukt, om diep in het nabije verleden te speuren, dan herinner je je vast de momenten van de eerste prille zonnestraaltjes die je je bewust werd, de eerste krokussen die je tevoorschijn zag komen, ja de ervaring dat je het voorjaar voelde in de lucht. Alleen, toen werd het opeens weer heel erg winter.

“Wij zijn geneigd de seizoenen en de wisseling van de seizoenen te zien als iets dat buiten ons om plaatsvindt.”

Hier in het westen weten we niet beter dan dat het voorjaar start op 21 maart, en dat elke volgende drie maanden een nieuw seizoen aanbreekt. De energetische indeling loopt 6 weken voor op deze indeling, en ziet de startmomenten van de seizoenen zoals wij ze kennen, als hoogtepunt van dat seizoen. Wat maakt dit uit, zou je denken? Nou, heel wat!

Als je het voorjaar op 6 februari laat starten, dan ervaar je het voorjaar veel bewuster. Bij de start van de zomer op 6 mei, ervaar je de langste dag -21 juni- heel anders dan wanneer de zomer op die dag een aanvang neemt, en tegelijk de langste dag al voorbij is. En vanaf begin augustus vallen echt de eerste blaadjes al van de boom! Hoe meeraantrekkelijk is de herfst als je er nog zoveel te genieten valt van de prachtige nazomerdagen.

Zet de energetische start van de seizoenen in je agenda, en kijk wat het met je doet. Dan zal ik je verklappen wat het met mij heeft gedaan: door de energetische start van een seizoen als leidraad te nemen, heb ik veel minder het gevoel dat ik achter de feiten aanloop. Ik beleef de seizoenen veel bewuster; ik voel de verandering om mij heen in mezelf, in plaats van dat ik aan de zijlijn sta. Probeer het uit! En ik hoor graag hoe het je bevalt!