Het moet maar eens klaar zijn met onze obsessie om altijd maar gelukkig te zijn!


Laat ons een beetje filosoferen over geluk …


In het artikel 'Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd' wordt gepleit voor een klein beetje minder geluk …

Een mooi artikel, vergezeld van brainwash talk, van Dirk de Wachter, psychiater.

We willen allemaal zo ontzettend graag gelukkig zijn … geluk is een keuze, toch?

Scrol je door een willekeurige tijdlijn op Facebook, dan zie je voornamelijk blije en gelukkige mensen, omringd door evenzo gelukkige vrienden. Maar volgens Dirk de Wachter doen we onszelf ernstig tekort door zo geobsedeerd te zijn door de wil om gelukkig te zijn. Juist in barre tijden heb je de ander nodig, en als je de ongemakkelijkheden geneigd bent weg te moffelen, zal je er op de lastige momenten alleen voor staan.


“Het verdriet, dat we liever niet willen en niet zo leuk vinden, dat geeft aanleiding tot de liefde” – Dirk de Wachter


De oosterse filosofie leert ons dat alles in het leven cyclisch is.

Dit zie je in de natuur: na een periode van groeiende energie (lente, zomer) komt er een periode van dalende energie (herfst, winter). Juist dit is de voorbereiding op een nieuwe periode van groei en bloei. Sla je deze stap in het proces over, dan gaat de kwaliteit van groei en bloei hard achteruit. Dezelfde cyclus zie je ook in het leven van alledag. Na een aantal dagen hard werken, is er het weekend om bij te tanken. Zo houd je balans in je leven. Sla je deze behoefte in de wind, en ga je het hele weekend feesten, dan lukt dat misschien best een keer. Maar als je dat te vaak zou doen, dan raken lichaam en geest overbelast en heb je niet meer de energie om vooruit te komen.

Met geluk is het niet anders. Je kunt niet continu gelukkig zijn. Gevoelens van geluk worden afgewisseld door emoties, die minder prettig van aard zijn. Soms zo heftig dat ze niet te negeren zijn. Maar ook vaak zijn ze klein, en heb je de neiging ze weg te stoppen. Omdat je vooral niet wil dat een ander er weet van krijgt. Emoties als verdriet, pijn, weemoed, jaloezie, spijt; en die mogen (nee: moeten!) er allemaal zijn. Juist dat zorgt ervoor dat we het geluk beter kunnen beleven. Want je kunt alleen maar blijheid ervaren, als er ook verdriet mag zijn. Hoe is het leven nog als leuk te ervaren, als het A.L.T.I.J.D. alleen maar leuk en fantastisch is?

Door de lastigheden in je leven toe te laten, geniet je juist meer van de mooie momenten.

Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar?