Het effect van kleur

Leuk artikel, van stylist en kleurexpert Winnie Helmes-Ham van Stijlidee.

Bij het inrichten van een huis kiezen de meeste mensen graag voor veilig. Voor kleuren waar je niet te snel op uitgekeken raakt. Met als groot risico dat het saai en kleurloos wordt, en niet je eigen stijl. Wat interieurbladen tonen, is veilig. De keuze van anderen is ook veilig. Hierdoor zie je vaak dezelfde kleuren en meubelstijl bij mensen. Terwijl kleur het middel bij uitstek is om meer van jezelf te laten zien. Het toont wie jij bent, en hoe je in het leven staat.

"Kleur brengt een huis tot leven. Het brengt dynamiek. De juiste kleuren zorgen ervoor dat je je prettiger voelt in een ruimte, en kunnen je echt gelukkiger maken.” 

Of je vanaf de bank nu op een witte muur uitkijkt, of dat er bijvoorbeeld een leemkleur op aangebracht is, maakt een heel verschil. Wit zorgt voor helderheid, ondersteunt je bij het maken van keuzes, maar het maakt de ruimte ook killer. De kleur van leem geeft warmte; alsof het de zon zelf in zich heeft. Het biedt geborgenheid ook.

Het aanbrengen van kleur is een veelgebruikte methode binnen Feng Shui. Omdat elke kleur verbonden is met de energie van één van de vijf elementen, is het een krachtig middel om het juiste evenwicht in een huis of kantoor te brengen. Waardoor je lekkerder kunt ontspannen, beter kunt concentreren, of op de juiste wijze geïnspireerd raakt.

 

Balans in het geheel

Te veel verschillende kleuren maken onrustig. Teveel van dezelfde kleur zorgt voor disbalans. De functie van de ruimte, de energie die je ter plekke nodig hebt, zijn van belang voor de juiste kleurkeuze.

Met de doelstelling van balans in het geheel als leidraad, wordt de keus voor een kleurrichting al een stuk eenvoudiger. Een Feng Shui analyse kan je in dit geval van pas komen, om tot de juiste keuze te komen.

Oeky, evenwicht in huis en lijf!