werkt met jou aan balans in leven en werk

Traditionele Chinese Geneeskunde

De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) is een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Het kent een holistische benadering, en gaat uit van de onlosmakelijke verbinding tussen lichaam en geest. Het Taoisme met als theorie Yin en Yang is het uitgangspunt. Het streven naar harmonie bevordert het welzijn. Ziekte ontstaat als gevolg van een disbalans tussen Yin en Yang: lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit psychische problemen, en psychische problemen kunnen het gevolg zijn van lichamelijke klachten. De beste medicijn is het zelfgenezend vermogen van de mens.

De filosofie van de TCG wordt in het geval van Feng Shui toegepast op de balans tussen mens en zijn thuis- of werkomgeving. 

I Tjing

De I Tjing, ook wel het Boek der Veranderingen genoemd, zou al 3000 jaar v. Chr. zijn ontstaan. Het staat bekend als een orakelboek, dat inzicht kan geven in je toekomst. Het is de bron van waaruit het denken over Yin en Yang, de vijf elementen en de Ba Gua is ontstaan.

De inhoud van het boek is opgebouwd rondom acht Trigrammen, die in alle mogelijke combinaties 64 Hexagrammen vormen. Elk Hexagram kent zes lijnen, welke heel (Yang) of gebroken (Yin) zijn. Een Hexagram beschrijft een tijdsperiode, en laat de mogelijkheden zien die zich in zo'n periode kunnen voordoen. 

Yin & Yang

Yin en Yang zijn afhankelijk van elkaar en zijn elkaars tegengestelden. Zij kunnen alleen in relatie tot elkaar  bestaan. Licht bestaat niet zonder donker, de dag niet zonder de nacht. Yin/Yang is het natuurlijk overvloeien van het één naar het ander. In Yin is altijd een  stukje Yang aanwezig, en andersom. 

De continu beweging van Yin en Yang beschrijft de cyclus zoals we die kennen uit de natuur. Deze cyclus is verbeeld in het Yin & Yang symbool: het zwarte stuk (Yin) bevat een witte stip (Yang); het witte stuk (Yang) bevat een zwarte stip (Yin). Het staat nooit stil: op het moment dat de één maximaal is, zal de ander het overnemen.

Vijf fasen cyclus

De vijf elementen of fasen cyclus laat zien hoe het cyclische proces van Yin en Yang zich op- en weer afbouwt. Aan de elementen  zijn verschillende correspondenties gekoppeld zoals jaargetijden, kleuren, materialen, smaken, organen, planeten etc. Hierdoor is de wereld en al haar organismen te classificeren en in te delen. 

De groene pijlen geven de voedende cyclus aan; de rode pijlen de controlerende cyclus. Door te streven naar een maximale voeding tussen de fasen, en de controlerende cyclus zoveel mogelijk te beperken, is de energie in een ruimte te optimaliseren. 

Ba Gua

De Ba Qua is het raster dat een belangrijk hulpmiddel is bij Feng Shui. Het laat de beweging van Qi zien door een ruimte, en de verschillende levensthema's. De vijf fasen zijn hier onderverdeeld in acht thema's, die ook weer aansluiting vinden bij de Trigrammen uit de I Tjing. Het negende element, 5-Aarde, is het centrum waar alles samenkomt, en van waaruit alles wordt aangestuurd.

Bij een analyse van een woning of gebouw wordt de Ba Gua op de ingang geconcentreerd, en de betreffende ruimtes bekeken in verhouding tot de levensthema's van de Ba Gua.